Uudet kirjaprojektit ja tapahtumat

Minna Canth inspiroi edelleen. Vuoden 2018 ja 2019 aikana julkaistaan useita uusia kirjoja Minna Canthista ja esitetään hänen näytelmiään. Minna on myös menossa mukana erilaisissa tapahtumissa.

Uutta kirjallisuutta

Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) (Into), Ida Salmisen ja Riikka Salmisen Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa (S&S) ja Elina Tuomen Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa (S&S) ovat nuorille lukijoille suunnattuja kokoomateoksia, joissa kuvataan Minna Canthin elämää ja tekoja.

Naisia nimittäin – Kirjallisuutemme naishahmoja (SKS) esittelee 50 kirjallista henkilöä, Minna Canthin tuotannosta mm. Anna Liisan ja Hannan. Kirjoittajat ovat Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen. Ilmestyy 8.3.2019.

Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Riikka Sormusen kuvittama Heistä tuli taiteilijoita (WSOY) rohkaisee novellien, runojen ja vesiväritöiden voimalla nuoria kurottamaan kohti unelmiaan. Niin teki myös nuori Minna Canth, yksi teoksen kahdestatoista naisesta. Ilmestyy alkuvuodesta 2019.

Neljä Canthin novellia julkaistiin äänikirjoina Minna Canthin päivänä 19.3.2018. Novellit Kotoa pois, Lain mukaan, Ompelija ja Laulaja luki näyttelijä Elina Knihtilä. Novellit ovat kuunneltavissa Storytel-palvelussa.

Gummerus julkaisi syyskuussa Minna Rytisalon kirjoittaman Rouva C. -romaanin. Teos kuvaa Nuoren Minna Canthin elämää, hänen avioliittoaan ja kasvuaan naisten oikeuksien puolustajaksi.

Lasten kuvitettu tietokirja Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot kertoo, miltä Minna Canthin puuhakas elämä näyttää lapsen silmin. Se kertoo Minnan toukokuisesta päivästä Kuopiossa vuonna 1888. Kirjan kirjoittaa Leena Virtanen ja kuvittaa Sanna Pelliccioni. Kirja ilmestyi syksyllä 2018 ja se aloittaa Suomen supernaisia -kirjasarjan (Teos).

Valikoimaan Minna Canth – Ihmisen kuvia (Gummerus) on koottu Canthin tuntemattomampia novelleja. Minna Maijalan toimittama kokoelma nostaa esiin Canthin kiinnostusta ihmisen psyykeä ja ajan lääketiedettä kohtaan. Maijalan laaja esipuhe taustoittaa Canthin henkilöhahmoja ja heidän kohtaloitaan. Novellit korostavat Canthin kirjallisen työn klassista ajattomuutta ja nostaa hänet dialogiin monien maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Ilmestyi tammikuussa 2019.

Minna Maijalan teos Punaiset kengät – Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta (Otava) avaa keskusteluja nykyajasta Minna Canthin innoittamana. Ilmestyi tammikuussa 2019. Elämäkertateos Minna Canth – Herkkä, hellä, hehkuvainen (Otava, 2014) on jatkuvasti saatavana nidottuna ja sähkökirjana. Saatavissa on myös Maijalan teos Kultakauden maanalainen vastarinta (Otava, 2017).

Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen kuvittama tarinallisen tietokirja Ihmeellinen Minna ja suomalaiset suurnaiset ilmestyy tammikuussa 2019. Sen kehystarina sijoittuu Kuopioon ja lähtee liikkeelle Minna Canthista. Kirja rohkaisee tyttöjä osallistumaan yhteiskunnan rakentamiseen (Tammi).

Suvi Aholan toimittamaan kokoelmaan Mitä Minna Canth todella sanoi? on koottu mielipidekirjoituksia Canthin teoksista, kirjeistä ja lehtiartikkeleista. Se sisältää näkemyksiä niin naisista, miehistä ja tasa-arvosta kuin juopottelusta, seksistä, työstä ja taiteesta. Kokoelma ilmestyy helmikuussa 2019 (WSOY).

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Hanasaaren kulttuurikeskuksen Svenska nu -verkosto tuottaa opetuskäyttöön ruotsinkielisen materiaalipaketin, joka valaisee Minna Canthin perintöä yhteiskunnallisten ja kulttuuristen ilmiöiden kautta. Svenska nu -verkosto tukee ruotsin kielen opetusta tarjoamalla kouluille ruotsinkielisiä kulttuurielämyksiä ja tuottamalla täydentävää materiaalia opetuksen tueksi.

Lisätietoja: Liisa Suomela, liisa.suomela [at] hanaholmen.fi

Tapahtumia ja esityksiä

Kuopio kokoaa Canth-tapahtumat Kuopion Seinälle

Kuopion kaupunki kannustaa ilmoittamaan Minna Canth 175 -tapahtumansa. Kuopion alueella olevat tapahtumat voi ilmoittaa ja niistä saa helposti tietoa tapahtumaportaali Seinän kautta.

Ilmoita oma tapahtumasi

Minna Canthia Kuopion kaupunginteatterissa

Helmikuussa ensi-iltansa saa uusi näytelmä, joka tutkailee Minna Canthin ja Maria Jotunin, kahden merkittävän yhteiskuntaa kritisoineen suomalaiskirjailijan, elämiä. Rohkeiden ja paremman maailman puolesta taistelleiden naisten välille muodostuu dialogi, jossa pohditaan ”onko häpeän, halujen ja intohimojen tunteet samoja vielä tänäkin päivänä? Entä onni?”

Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Annukka Blomberg ja Seija Pitkänen. Minna & Maria, kantaesitys pe 8.2. klo 19.15 Kuopion kaupunginteatterin Studionäyttämöllä – 2. ensi-ilta la 9.2. klo 18.15 Studionäyttämöllä.

Lisätietoja ja liput

Lukupiiri Minna Canthin tuotannosta 18.2. – 18.3.

Tampereen työväenopisto järjestää 18.2. – 18.3. Minna Canth -lukupiirin Ylöjärvellä. Tapaamiskerroilla keskustellaan Canthin teksteistä ja pohditaan niihin vaikuttaneita yhteiskunnallisia oloja, sekä niiden yhtymäkohtia itsenäisen Suomen syntyyn.

Lisätietoa kurssista ja ilmoittautuminen

Nukketeatteria Minnan lapsuudesta ja elämästä 21. – 23.2.

Nukketeatteri Sytkyt ja lapset juhlistavat 175-vuotiasta Minnaa! Helmikuussa 2019 ensi-iltansa saavassa esityksessä tutkaillaan Minnaa ja hänen elämäänsä lapsen näkökulmasta.

Kantaesitykset Kuopion korttelimuseo, rakennus 1
to 21.2. 2019klo 9.30 ja 10.30
pe 22.2. 2019 klo 9.30 ja 10.30
la 23.2. 3019 klo 12 ja 14

Lisätietoja: Juha Laukkanen, laukkanensytkyt [at] sytkyt.fi

Minna Canthin kauppiaspuolesta yleisöluento Jyväskylässä 12.3.

Jyväskylän Kansalaisopiston yleisöluennossa 12.3. pääkirjastossa luennoi professori emeritus Ilkka Nummela aiheesta ”Vekseleiden varjosta melkein kauppaneuvokseksi. Minna Canth, kauppias”.

Lisätietoa Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterista

Canthista ja teatterista ilta Lavaklubilla 19.3.

Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestetään tiistaina 19.3. klo 17 – 18 keskustelutilaisuus teemasta Minna Canth ja teatteri. Minna Canth 175-juhlavuoden keskustelussa kirjailija, ohjaaja Juha Hurme, tutkija Laura-Elina Aho ja ohjaaja Heini Tola keskustelevat Minna Canthin ja teatterin suhteesta. Vapaa pääsy! Keskustelun voi seurata livenä myös teatterin Facebook-sivulla.

Lisätietoja: pirjo.virtanen [at] kansallisteatteri.fi

Minna Canth – Naisen muotokuva -konsertti Tampereella 24.3.

24.3. järjestetään juhlakonsertti, jossa kunnioitetaan Canthia kolmen naissäveltäjän teoksien voimin. Kapellimestari Maria Itkonen johtaa TampereRaw-orkesteria. Ohjelma koostuu Cecilia Damströmin, Lotta Wennäkosken ja Minna Leinosen sävellyksistä. Vuoden 2018 Minna Canth -palkinnon voittanut vapaa kirjailija Kaarina Hazard on konsertin dramaturgi ja kertoja.

Lisätietoja: tapahtuman nettisivut

Minna Canth ja Fredrika Runeberg kohtaavat tuonpuoleisessa 19.3.

Minna ja Fredrika -dialoginäytelmä kertoo Minna Canthin ja Fredrika Runebergin kuvitteellisesta tapaamisesta. Sen ensi-ilta on työväenmuseo Werstaalla Tampereella Minna Canthin 175-vuotissyntymäpäivänä 19.3.2019.

Näytelmässä naiset tapaavat kuoleman jälkeen, välitilassa. He ovat saaneet some-koulutusta ja tehtävän keksiä ja lähettää katsojille viesti, jolla maailman voi pelastaa nykytilasta. Tietoja etsitään googlettamalla. Syntyy hauskoja väärinkäsityksiä, koska nykyään eletään hyvin erilaista elämää kuin ennen vanhaan. Huomataan kuitenkin, että yhteiskunnalliset epäkohdat ja naisen asema eivät ole juuri muuttuneet.

Näytelmä on osin fiktiivinen, osin elämäkerrallinen, koominen, hauska ja liikuttava, jopa karnevalistinen. Tulevista näytöspaikoista ja -ajoista tiedotetaan myöhemmin.

Molemmat naiset viettävät juhlavuottaan 2019: Minnan syntymäpäivästä tulee kuluneeksi 175, Fredrikan kuolemasta 140 vuotta. Naiset olivat ensimmäisiä naisjournalisteja, Fredrika ruotsinkielinen, Minna suomenkielinen. Molemmat olivat myös aikansa ensimmäisiä naisasianaisia, kielipoliittisia ja yhteiskuntakriittisiä. Fredrika perusti Porvooseen varattomien tyttöjen koulun, Minna taisteli tyttöjen koulutuksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta koko ikänsä, myös miesten.

Ensi-ilta ma 19.3. muut esitykset Werstaalla:
La 23.3.
To 25.4.
Pe 26.4.
La 27.4.

Lisätietoja: ohjaaja Virva Itäranta, virvatuulikki [at] gmail.com

Minna Canthia tanssin keinoin 20.3.

Tanssiteatteri Krampin ja Jyväskylän kaupunginteatterin yhteistyönä syntyy voimallinen teos Minna Canthin liike ja liekki.  Sen ensi-ilta on 20.3.2019. Uuden näyttämötekstin Canthin tekstien pohjalta on tehnyt Marjo Airisniemi. Dramatisoinnin ovat toteuttaneet Marjo Airisniemi ja Laura Lehtinen. Koreografian ovat tehneet ja ohjauksesta vastaavat Laura Lehtinen ja Vilja Mihalovsky.

Teosesittely  Teatteritiistaina 19.3. teemalla Taiteilijuus yhteiskunnallisesta näkökulmasta. 26.3. teosesittely teatteritiistaissa aiheena Minna Canth ja näyttelijäntyö.

Vapaita aatteita – Minna ja Ferdinand Canth Jyväskylässä -näyttely

Minna Canth vietti Jyväskylässä lähes kaksikymmentä vuotta ensin opettajaseminaarin opiskelijana ja sitten suurperheen äitinä. Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttely Vapaita aatteita – Minna ja Ferdinand Canth Jyväskylässä käsittelee tätä aikaa ja valaisee Minna Canthin opiskeluaikaa sekä pariskunnan työskentelyä Jyväskylässä. Näyttely on esillä Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelykeskus Soihdussa 20.3. – 31.8.2019. Näyttelyyn liittyy luentosarja, joka alkaa maaliskuussa.

Luentosarjan aikataulu

25.3. klo 18.00
Ilkka Nummela, taloushistorian professori emeritus
Rätei ja lumpui: Minna Canth, Aline Grönberg ja Armi Ratia

8.4. klo 16.30
Minna Maijala, tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija
Herkkä ja vahva Minna Canth. Naisen kertomus

29.4. klo 16.30
Anja Lappi, kulttuurin tuottamiseen erikoistunut yrityksen Anya Productions luova johtaja
Kenelle kuuluu Kanttilan kunnostus? – näkökulmia kulttuuriyrittäjyydestä, taidehallinnosta, vaikuttamisesta ja päätöksistä, case Minna Canthin talo Kanttila

6.5. klo 18.00
Jussi Jäppinen, tietokirjailija
Minna Canthin Jyväskylä

Paikka: Jyväskylän yliopisto, S-rakennus, Sali S212 (vanha juhlasali), Seminaarinmäki (Seminaarinkatu 15)

Lisätietoja: Teemu Korkiakangas, teemu.korkiakangas [at] jyu.fi

Kuopion korttelimuseossa näyttelyitä Minnasta

Kuopion korttelimuseossa järjestetään kaksi Minna-aiheista näyttelyä 2019. Ensimmäinen näyttely alkaa jo marraskuussa 2018.

Suomen supernaisia – Minna! -kuvitusnäyttely Minna Canthiin perustuvasta lasten kuvakirjasta on esillä 29.11.2018-10.3.2019.

Leena Virtasen kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lasten tietokirja MINNA! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot on ensimmäinen lapsille suunnattu elämäkertakirja suomalaisesta naisesta! Näyttely koostuu kirjan kuvituksista ja teksteistä sekä lapsia osallistavista kysymyksistä. Museon kokoelmista esillä on mm. Minna Canthin alkuperäisesineistöä ja Ester Ekbergin nukkekoti 1900-luvun alusta. Lapsille suunnatussa kauppapuodissa pääsee myös leikkimään kauppaa.

Lisätietoja: heta.pekkarinen [at] kuopio.fi

Toinen näyttely, Minna Canthin Kuopio, on esillä 10.5. – 3.11.2019. Lisätietoja näyttelystä kerrotaan myöhemmin.

Lisätietoja: helka.vaisanen [at] kuopio.fi

Minna Canthin päivänä tiistaina 19.3. on vapaa pääsy Kuopion korttelimuseoon klo 10-17 sekä opastukset klo 11.00, 13.00 ja 15.00.

Lisätietoja: korttelimuseo [at] kuopio.fi

Canthia sielua ja ruumista säästämättä Teatterimuseon näyttelyssä

Uusi Teatterimuseon näyttely ”Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli” avautuu yleisölle 20.3.2019 Kaapelitehtaalla. Näyttely antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto ja Minna Canthin seura.

Lisätietoja: Ilona Kemppainen, Teatterimuseo, ilona.kemppainen [at] teatterimuseo.fi

Lastennäytelmä ja monitaiteellisia työpajoja Canthista

Eppu Nuotion kirjoittama ja ohjaama Kanttia kanssa! -esitys tutustuttaa lapset Minna Canthiin ja hänen työhönsä. 5-8 -vuotiaille suunnatussa esityksessä ja siihen liittyvässä työpajassa yleisö myös näyttelee ja tekee monitaiteisia Minna Canthiin liittyviä tehtäviä. Sen innoittajana on Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin teos Minna! Kiertävä esitys, kesto n. 40 min., saa ensi-iltansa syksyllä 2018.

Lisätietoja: Eppu Nuotio, eppu [at] nuotiot.fi

Minna Canth -foorumi 2019: Johtaminen digiajassa 3.0 – ajattelun ja työn muutos 14.6.

Kuudes Minna Canth -foorumi järjestetään Kuopiossa Peräniemen Kasinolla 14.6.2019 klo 9-15. Minna Canth -foorumi kokoaa vuosittain eri alojen johtajia, esimiehiä ja asiantuntijoita verkostoitumaan, kuuntelemaan huippupuheenvuoroja ja nauttimaan monialaisesti taiteesta.

Tänä vuonna teemana on teknologian ja ihmisen suhde: Käymme jatkuvaa vuoropuhelua siitä, mikä on teknologian rooli suhteessa ihmisiin. Ihmiskunnalla on kuitenkin onneksi ollut tapana ääripäissä käytyään etsiytyä keskimäärin tasapainoon.

Lisätietoja: tapahtuman nettisivut ja Facebook-tapahtuma