Uudet kirjaprojektit ja tapahtumat

Minna Canth inspiroi edelleen. Vuoden 2018 ja 2019 aikana julkaistaan useita uusia kirjoja Minna Canthista ja esitetään hänen näytelmiään. Minna on myös menossa mukana erilaisissa tapahtumissa.

Uutta kirjallisuutta

Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) (Into), Ida Salmisen ja Riikka Salmisen Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa (S&S) ja Elina Tuomen Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa (S&S) ovat nuorille lukijoille suunnattuja kokoomateoksia, joissa kuvataan Minna Canthin elämää ja tekoja.

Naisia nimittäin – Kirjallisuutemme naishahmoja (SKS) esittelee 50 kirjallista henkilöä, Minna Canthin tuotannosta mm. Anna Liisan ja Hannan. Kirjoittajat ovat Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen. Ilmestyy 8.3.2019.

Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Riikka Sormusen kuvittama Heistä tuli taiteilijoita (WSOY) rohkaisee novellien, runojen ja vesiväritöiden voimalla nuoria kurottamaan kohti unelmiaan. Niin teki myös nuori Minna Canth, yksi teoksen kahdestatoista naisesta. Ilmestyy alkuvuodesta 2019.

Neljä Canthin novellia julkaistaan äänikirjoina Minna Canthin päivänä 19.3.2018. Novellit Kotoa pois, Lain mukaan, Ompelija ja Laulaja lukee näyttelijä Elina Knihtilä. Ne tulevat kuunneltaviksi Storytel-palveluun, ja lisäksi yksi novelleista on vapaasti kuunneltavissa.

Gummerus julkaisi syyskuussa Minna Rytisalon kirjoittaman Rouva C. -romaanin. Teos kuvaa Nuoren Minna Canthin elämää, hänen avioliittoaan ja kasvuaan naisten oikeuksien puolustajaksi.

Lasten kuvitettu tietokirja Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot kertoo, miltä Minna Canthin puuhakas elämä näyttää lapsen silmin. Se kertoo Minnan toukokuisesta päivästä Kuopiossa vuonna 1888. Kirjan kirjoittaa Leena Virtanen ja kuvittaa Sanna Pelliccioni. Kirja ilmestyy syksyllä 2018 ja se aloittaa Suomen supernaisia -kirjasarjan (Teos).

Valikoimaan Minna Canth – Ihmisen kuvia (Gummerus) on koottu Canthin tuntemattomampia novelleja. Minna Maijalan toimittama kokoelma nostaa esiin Canthin kiinnostusta ihmisen psyykeä ja ajan lääketiedettä kohtaan. Maijalan laaja esipuhe taustoittaa Canthin henkilöhahmoja ja heidän kohtaloitaan. Novellit korostavat Canthin kirjallisen työn klassista ajattomuutta ja nostaa hänet dialogiin monien maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Ilmestyy tammikuussa 2019.

Minna Maijalan teos Punaiset kengät – Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta (Otava) avaa keskusteluja nykyajasta Minna Canthin innoittamana. Ilmestyy tammikuussa 2019. Elämäkertateos Minna Canth – Herkkä, hellä, hehkuvainen (Otava, 2014) on jatkuvasti saatavana nidottuna ja sähkökirjana. Saatavissa on myös Maijalan teos Kultakauden maanalainen vastarinta (Otava, 2017).

Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen kuvittama tarinallisen tietokirja Ihmeellinen Minna ja suomalaiset suurnaiset ilmestyy tammikuussa 2019. Sen kehystarina sijoittuu Kuopioon ja lähtee liikkeelle Minna Canthista. Kirja rohkaisee tyttöjä osallistumaan yhteiskunnan rakentamiseen (Tammi).

Suvi Aholan toimittamaan kokoelmaan Mitä Minna Canth todella sanoi? on koottu mielipidekirjoituksia Canthin teoksista, kirjeistä ja lehtiartikkeleista. Se sisältää näkemyksiä niin naisista, miehistä ja tasa-arvosta kuin juopottelusta, seksistä, työstä ja taiteesta. Kokoelma ilmestyy keväällä 2019 (WSOY).

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Hanasaaren kulttuurikeskuksen Svenska nu -verkosto tuottaa opetuskäyttöön ruotsinkielisen materiaalipaketin, joka valaisee Minna Canthin perintöä yhteiskunnallisten ja kulttuuristen ilmiöiden kautta. Svenska nu -verkosto tukee ruotsin kielen opetusta tarjoamalla kouluille ruotsinkielisiä kulttuurielämyksiä ja tuottamalla täydentävää materiaalia opetuksen tueksi.

Lisätietoja: Liisa Suomela, liisa.suomela [at] hanaholmen.fi

Tapahtumia ja esityksiä

Minna Canth ja Fredrika Runeberg kohtaavat tuonpuoleisessa

Minna ja Fredrika -dialoginäytelmä kertoo Minna Canthin ja Fredrika Runebergin kuvitteellisesta tapaamisesta. Sen ensi-ilta on työväenmuseo Werstaalla Tampereella Minna Canthin 175-vuotissyntymäpäivänä 19.3.2019.

Näytelmässä naiset tapaavat kuoleman jälkeen, välitilassa. He ovat saaneet some-koulutusta ja tehtävän keksiä ja lähettää katsojille viesti, jolla maailman voi pelastaa nykytilasta. Tietoja etsitään googlettamalla. Syntyy hauskoja väärinkäsityksiä, koska nykyään eletään hyvin erilaista elämää kuin ennen vanhaan. Huomataan kuitenkin, että yhteiskunnalliset epäkohdat ja naisen asema eivät ole juuri muuttuneet.

Näytelmä on osin fiktiivinen, osin elämäkerrallinen, koominen, hauska ja liikuttava, jopa karnevalistinen. Tulevista näytöspaikoista ja -ajoista tiedotetaan myöhemmin.

Molemmat naiset viettävät juhlavuottaan 2019: Minnan syntymäpäivästä tulee kuluneeksi 175, Fredrikan kuolemasta 140 vuotta. Naiset olivat ensimmäisiä naisjournalisteja, Fredrika ruotsinkielinen, Minna suomenkielinen. Molemmat olivat myös aikansa ensimmäisiä naisasianaisia, kielipoliittisia ja yhteiskuntakriittisiä. Fredrika perusti Porvooseen varattomien tyttöjen koulun, Minna taisteli tyttöjen koulutuksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta koko ikänsä, myös miesten.

Lisätietoja: ohjaaja Virva Itäranta, virvatuulikki [at] gmail.com

Kuopion korttelimuseossa näyttelyitä Minnasta

Kuopion korttelimuseossa järjestetään kaksi Minna-aiheista näyttelyä 2019. Ensimmäinen näyttely alkaa jo marraskuussa 2018.

Suomen supernaisia – Minna! -kuvitusnäyttely Minna Canthiin perustuvasta lasten kuvakirjasta on esillä 29.11.2018-10.3.2019.

Leena Virtasen kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lasten tietokirja MINNA! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot on ensimmäinen lapsille suunnattu elämäkertakirja suomalaisesta naisesta! Näyttely koostuu kirjan kuvituksista ja teksteistä sekä lapsia osallistavista kysymyksistä. Museon kokoelmista esillä on mm. Minna Canthin alkuperäisesineistöä ja Ester Ekbergin nukkekoti 1900-luvun alusta. Lapsille suunnatussa kauppapuodissa pääsee myös leikkimään kauppaa.

Lisätietoja: heta.pekkarinen [at] kuopio.fi

Toinen näyttely, Minna Canthin Kuopio, on esillä 8.5. – 3.11.2019. Lisätietoja näyttelystä kerrotaan myöhemmin.

Lisätietoja: helka.vaisanen [at] kuopio.fi

Minna Canthin päivänä tiistaina 19.3. on vapaa pääsy Kuopion korttelimuseoon klo 10-17 sekä opastukset klo 11.00, 13.00 ja 15.00.

Lisätietoja: korttelimuseo [at] kuopio.fi

Minna Canthia tanssin keinoin

Tanssiteatteri Krampin ja Jyväskylän kaupunginteatterin yhteistyönä syntyy voimallinen teos Minna Canthin liike ja liekki.  Sen ensi-ilta on 20.3.2019. Uuden näyttämötekstin Canthin tekstien pohjalta on tehnyt Marjo Airisniemi. Dramatisoinnin ovat toteuttaneet Marjo Airisniemi ja Laura Lehtinen. Koreografian ovat tehneet ja ohjauksesta vastaavat Laura Lehtinen ja Vilja Mihalovsky.

Nukketeatteria Minnan lapsuudesta ja elämästä

Nukketeatteri Sytkyt ja lapset juhlistavat 175 vuotiasta Minnaa! Helmikuussa 2019 ensi-iltansa saavassa esityksessä tutkaillaan Minnaa ja hänen elämäänsä lapsen näkökulmasta.

Kantaesitykset Kuopion korttelimuseo, rakennus 1
to 21.2. 2019klo 9.30 ja 10.30
pe 22.2. 2019 klo 9.30 ja 10.30
la 23.2. 3019 klo 12 ja 14

Lisätietoja: Juha Laukkanen, laukkanensytkyt [at] sytkyt.fi

Pastoriäiti Rovaniemen teatterin versiossa Papin perheestä

Minna Canthin suosituinta näytelmää Papin perhettä esitetään Rovaniemen teatterissa tammikuulle asti. Näytelmässä pastoriäidin usko ja vaatimukset törmäävät lapsien tulevaisuudentoiveisiin: yksi haluaisi yliopistoon opiskelemaan, toinen toimittajaksi ja kolmas näyttelijäksi.

Näytelmän sovituksen 2010-luvun maailmaan on tehnyt Sakari Hokkanen. Näytelmän on ohjannut Eljas Liinamaa.

Lastennäytelmä ja monitaiteellisia työpajoja Canthista

Eppu Nuotion kirjoittama ja ohjaama Kanttia kanssa! -esitys tutustuttaa lapset Minna Canthiin ja hänen työhönsä. 5-8 -vuotiaille suunnatussa esityksessä ja siihen liittyvässä työpajassa yleisö myös näyttelee ja tekee monitaiteisia Minna Canthiin liittyviä tehtäviä. Sen innoittajana on Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin teos Minna! Kiertävä esitys, kesto n. 40 min., saa ensi-iltansa syksyllä 2018.

Lisätietoja: Eppu Nuotio, eppu [at] nuotiot.fi

Canthin suosituin näytelmä jälleen nähtävissä

Teatteri Avoimien Ovien 20-vuotisjuhlanäytelmäksi on valittu Canthin kirjoittama Papin perhe. Näytelmä saa ensi-iltansa syyskuussa.

“Papin perhe jatkaa Teatteri Avoimien Ovien uudistettujen klassikkotulkintojen sarjaa. Se on kunnianosoitus Minna Canthille, jonka jalanjäljissä teatterimme on kulkenut vuosien ajan”, kertoo näytelmän ohjaaja Heini Tola.

Lisätietoja: Heini Tola heini.tola[at]avoimetovet.fi, liput [at] avoimetovet.fi